Fråga:
Som invandrare skulle jag vilja veta mer om bemötande hos grannar hur skall man göra om någon gillar springa runt och baktala om andra.
Hur ska man undvika sådana personer?
Förutom detta, hur skall man bemöta någon som har husdjur o.s.v .
Jag personligen tycker att för oss är det väldigt svårt efter 25 år .
Vi är olika men vissa kulturer skiljer sig i från andra. Sverige har sitt eget synsätt.
Ps. kan ni skriva svaret på Facebook?
Svar:
Tack för din fråga. Men nej, jag ger inga svar på Facebook då det är denna blogg som gäller för att få svar.
Här finns läsarna och det skulle bli svårt för dem att leta runt på flera platser och din fråga är så viktig att jag vill dela med mig av den.
Det du undrar är väldigt omfattande, men det är fint att du frågar. Många vågar nog inte detta utan fortsätter och hoppas de gör ”rätt”.
Det mest enkla svaret är att du försöker gå med i en förening där du möter människor födda i Sverige. Det kan vara Röda Korset, Rotary, Rädda Barnen, en idrottsförening. Ja, vad som helst! De kommer med glädje ta emot dig som medlem och i umgänget kommer du finna svar på många gåtor.
Sverige är inte ensamma om sitt synsätt, i många länder är vi väldigt lika. Hela Norden samt även Tyskland, England, Benelux m.fl är vi väldigt lika i vårt grundläggande umgänge med varandra. Visst, det är detaljer som skiljer oss åt, men inte mycket.
Om du vet att en person baktalar dig så kan du välja att strunta i det, eller konfrontera. Det sistnämnda betyder inte att du ska börja gräla, utan fråga istället i mycket lugn ton ”jag har hört att du uttryckt synpunkter om mig, om det stämmer, hur tänker du då?”
Just den sista detaljen, ”hur tänker du då” gör frågan mindre hotfull. Du kommer förmodligen få ett nekande svar, men sannolikheten är stor att vederbörande slutar baktala dig.
Sedan har vi den sista fråga om husdjur. Den är så självklar för oss födda i Sverige att vi inte ens funderar på det. Men självklart har vi även här oskrivna regler.
Jag brukar säga till människor och framför allt barn ”att du får klappa min hund, men du måste fråga först”. Detsamma gäller egentligen vuxna, kommentera husdjuret, ge beröm om du tycker det är fint. Vill du sedan beröra eller hälsa på hunden eller katten, så be ägaren om lov.
Djur är ett fantastiskt sätt att få kontakt med andra människor. Det är alltid uppskattat om du ger positiva kommentarer och samtalsämnet är givet.
Detta var några enkla råd, men inte på något vis de enda svaren på dina frågor. Jag hoppas läsarna delar med sig av sina svar för att hjälpa dig.
Så kära läsare, kommentera gärna och hjälp frågeställaren.
Klicka här för att läsa mer i mina inlägg om artighet >>
Etikettdoktorn Mats Danielsson